NUMMER 11, 18 januari 2021

Van de directie:

Wat we u als team in deze eerste nieuwsbrief van 2021 graag zeggen willen:
Wees niet bezorgd over schoolwerk en schoolresultaten.
Wij pakken het gewone onderwijs weer op zodra dat kan en geven de leerlingen de hulp die zij nodig hebben. Dat is ons werk.
Wat wij niet kunnen doen is het ongedaan maken van de stress die deze tijd geeft.
Dus voor nu vragen wij u: wees kalm, wees sterk en zorg voor vrolijkheid en plezier.
Geen enkel kind loopt vóór, geen enkel kind loopt achter. Uw kinderen zijn precies daar waar ze moeten zijn.
Lieve groetjes, het team van de Sint Vitusschool 

Online onderwijs gaat zeer voorspoedig:
In tegenstelling tot de eerste lockdown, gaat het geven van online onderwijs steeds beter. Dat ervaren de leerkrachten zo, maar ook van veel ouders krijgen we terug dat ze het beter geregeld vinden. Ook ervaren ouders het als prettiger, dat er nu elke ochtend online instructielessen worden gegeven door de leerkrachten. Daardoor hoeven ouders veel minder zelf les te geven. Zodoende hebben ouders hun handen meer vrij om hun eigen werkzaamheden te doen in de ochtend.

Scholen blijven nog dicht:
Helaas hoorden we deze week dat de basisscholen voorlopig nog dicht moeten blijven. Dit zal in ieder geval tot 8 februari zijn naar verwachting. Hierdoor zullen er in de kalender met zekerheid een aantal zaken veranderen:
• We overwegen om i.p.v. twee studiedagen op maandag en dinsdag, er slechts één te doen op een woensdag, zodat u niet extra belast wordt met het opvangen van uw kinderen als de scholen weer open zouden mogen.
• We hopen vanaf 9 februari met het fysieke onderwijs te starten en zullen dan beginnen met het afnemen van de citotoetsen.
• We willen er alles aan doen om (als het kan), het carnavalsfeest laten doorgaan. Dan hebben de kinderen in ieder geval iets leuks om naar uit te kijken.

Verrassing:
Op de eerste dag na de kerstvakantie werden we verrast door
één van de ouders met een verrassingspakket met allerlei
soorten doosjes thee. Dat viel bij iedereen goed in de smaak.
Hartelijk bedankt hiervoor! Op het kaartje stond de tekst: “voor
alle juffen en meesters en iedereen van de Vitusschool, voor een warme start van 2021 aan het begin van deze januari”.

Twee nieuwe bestuursleden:
In oktober deden we via de nieuwsbrief een oproep voor nieuwe bestuursleden. Ik ben blij te kunnen melden dat Yvonne de Leeuw, onze nieuwe bestuursvoorzitter is en dat Michael van Zomeren de nieuwe secretaris is.

Yvonne volgt Alex Barten op, die bijna drie jaar geleden aantrad in het bestuur en Michael volgt Simone van de Ven op die ruim vijf jaar bestuurslid is geweest. Bij dezen wil ik Alex en Simone enorm bedanken voor hun toewijding en enthousiasme om samen de school naar een hoger niveau te brengen. Bestuursleden doen dit werk vrijwillig en steken ongelooflijk veel van hun vrije tijd in. Daar zijn we blij mee als team en directie, want alleen daardoor kunnen we als éénpitter bestaan. Ook de andere bestuursleden wil ik hierbij graag bedanken voor hun inzet en energie voor de Vitusschool.

Nieuwe voorzitter in de MR:
Joost Swiggers is gestopt met het voorzitterschap van de MR. We zijn blij dat Janine Remiëns hem sinds januari opvolgt. We wensen Janine veel succes!

Bedankbrief n.a.v. de “feestdagenverrassingsactie”:
Beste ouders en kinderen,
Wat hebben we met z’n allen iets moois voor elkaar gekregen, zo vlak voor de kerstdagen. Zovelen hebben gedoneerd aan de “Feestdagenverrassingsactie”.
Uiteindelijk hebben we meer dan € 1100,- opgehaald in 2 dagen tijd! Ook een aantal lokale ondernemers heeft mooie artikelen ter beschikking gesteld en ook ouders en leerkrachten brachten mooie spulletjes langs.
Het resultaat mocht er zijn. Voor ieder gezin hadden we een bomvolle tas met lekkernijen, speelgoed en andere cadeaus. Tevens kreeg ieder gezin een drogisterijcadeaubon van € 20,- en van Kasia Hair een cadeaubon voor een gratis knipbeurt. De grote gezinnen kregen als extra nog een kerstpakket van het Leger des Heils.
Met behulp van juf Jenny en Yvonne Poort hebben we de 21 pakketten op 24 december bij de gezinnen thuisgebracht. We hebben veel verraste ouders en blije kinderen mogen zien. Voor ons is daarmee de actie meer dan geslaagd. Inmiddels is het voor ons nog eens heel duidelijk geworden: Je best doen om iemand anders te helpen is het mooiste dat er is!
We willen graag de volgende mensen bedanken voor hun bijdrage:
• Directie, leerkrachten, ouders en leerlingen van de St. Vitusschool
• De Smaak Engel
• Top Kantoor Creatief * de Bussumsche wijnkoopery
• Atelierwinkel Jocelijn * Het Kruidvat
• M’n collega’s van Result Mediation * Familie en vrienden
• Het Leger des Heils (via Daniëlle Jansen)
• Het Kruidvat
• Familie en vrienden
• de Bussumsche wijnkoopery
• Susanne Dengler
• Remind Allround Office Support en Kasia Hair.
Namens iedereen wensen Tim en Yvonne de Leeuw u alsnog een gezond, gelukkig en
positief 2021!

Belangrijke dagen:

17-1: juf Jenny is jarig
18-1: meneer John is jarig
03-2: bestuursvergadering
08-2: streefdatum dat de basisscholen weer open mogen
09-2: start Citotoetsen
22-2: start van de voorjaarsvakantie

VRAAG VAN DE MAAND

Opvoeden in 2021: HOE HOUDEN WE HET POSITIEF?

2020 was een roerig jaar voor kinderen, jongeren en de ouders. Er werd veel gevraagd van
iedereen. Bijvoorbeeld door thuisonderwijs, thuiswerken, gebrek aan sociale steun, afstand houden en minder leuke dingen kunnen doen als bezoek restaurant, sportclub enz. De meeste gezinnen is het goed gelukt om hier een weg in te vinden al was én is de uitdaging om het leuk te houden soms groot. Na de vakantie en de feestdagen is er misschien weer ruimte voor een positief begin van 2021? We geven je enkele tips om je hierbij te helpen.

Zorg ook goed voor jezelf
Opvoeden is een stuk makkelijker als je goed
in je vel zit. Kijk in het nieuwe jaar eens waar jij energie van krijgt en neem daar dan ook de tijd voor! Ben je in de waan van de dag vergeten waar je ook al weer energie van krijgt? Denk dan eens terug aan de tijd voordat je ouder werd, wat deed je toen graag? Waar werd je blij van? Zit daar iets
tussen wat je weer kunt oppakken? Door ook goed voor jezelf te zorgen word je een leukere ouder en is het veel makkelijker om positief te blijven!

Wat gaat goed?
Door vooral aandacht te hebben voor de leuke dingen die je kind doet, zal je kind deze dingen
vanzelf vaker doen. Alles wat aandacht krijgt groeit. Je kind leert vooral door te horen (van jou als ouder) wat hij goed doet. Natuurlijk zal je kind naast leuke dingen ook regelmatig minder leuke
dingen doen. Hij moet tenslotte nog veel leren en jij als ouder misschien ook wel?
Kijk wat écht belangrijk is op dit moment. Wat kun je laten rusten en wat kun je ook later oppakken? Ofwel doe zoals het Engelse gezegde: ‘Choose your battles’, het maakt je leven soms zoveel makkelijker. Zolang de basisregels en -grenzen duidelijk zijn voor je kind (en hier consequent naar gehandeld wordt) kun je daar omheen best een beetje ‘dansen’ samen.

Maak regelmatig tijd vrij voor je kind
Veel lastig gedrag komt voort uit een behoefte aan aandacht. Je kunt dit voor zijn door regelmatig tijd vrij te maken voor je kind. Dit kan bijvoorbeeld door samen een gesprekje te voeren, een spelletje te doen of een knuffel te geven. Doe iets waar jullie allebei plezier aan beleven. Hierbij
geldt dat kwaliteit boven kwantiteit gaat, dus liever een kort moment van oprechte aandacht dan heel lang bij je kind zijn maar intussen met andere dingen bezig zijn. Heb je meer kinderen? Kijk dan of je ze afwisselend hun eigen momenten kunt geven door dingen apart met ze te ondernemen.
Dit hoeft echt niet veel extra tijd te vragen. Samen met papa of mama even naar buiten is al fijn.
Veel succes met deze tips en de beste wensen voor een positief 2021!

Persoonlijk advies nodig? We denken graag met je mee!
Neem gerust contact met ons op: telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl.