NUMMER 19, 29 maart 2021

Nieuwsbrieven voortaan alleen op de website:
Omdat terugzoeken in de Parro app wat lastig gaat heb ik, in overleg met de werkgroep ICT, besloten deze voortaan alleen op de website te plaatsen. U krijgt in de Parro app voortaan alleen een link toegestuurd. U kunt ook rechtstreeks naar de website gaan www.stvitusschool.nl   > klik op het blauwe kopje voor ouders>  ga naar het kopje nieuwsbrieven.

De betekenis van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen:
Omdat niet iedereen op onze school katholiek is, leek het me handig om in deze nieuwsbrief even stil te staan bij wat er eigenlijk gevierd wordt rond de paasdagen. Sommige mensen beschouwen Jezus als iemand die net als Ghandi laat zien hoe je vredelievend leeft. Voor moslims is hij één van de vele profeten die door God gezonden werd. Voor christenen is Jezus dit ook, maar bovenal is hij voor hen de zoon van God. De enige mens zonder zonde, die tegelijkertijd ook één met God was. Hij kwam op aarde om over zijn vader en zichzelf te vertellen en te sterven als ultieme daad van liefde voor alle mensen die hem nodig hebben.

  • Op Witte Donderdag wordt het laatste avondmaal van Jezus herdacht. Het was tevens een gewoonte om alle kruisbeelden en andere beelden met een wit kleed te bedekken.
  • Op Goede Vrijdag (de vrijdag voor Pasen) wordt herdacht dat Jezus werd gekruisigd. “The Passion” wordt daarom elk jaar op tv uitgezonden door de EO en vertelt dit verhaal aan de hand van Nederlandse muziek. De Matthaus Passion van Bach heeft de kruisiging ook als onderwerp.
  • Met Pasen vieren christenen dat Jezus is opgestaan uit de dood. In Nederland vieren we dit twee dagen. Dit is een overblijfsel van de Rooms Katholieke kerk, die zo lang mogelijk aandacht wilde voor deze belangrijke godsdienstige gebeurtenissen.

Kuikentjes uit logeren op onze school:
Vandaag heeft juf Anne een bak met kuikentjes meegenomen naar school. Met een lamp worden ze warm gehouden. De bak met kuikentjes staat in de aula van de school, zodat alle klassen er naar kunnen komen kijken. Donderdagmiddag gaan de kuikentjes weer terug naar de boerderij van juf Anne.

Beslisboom, testbeleid en thuisquarantaine:
Er is een nieuwe “beslisboom” t.a.v. het (al dan niet) testen van kinderen en over  het in quarantaine plaatsen. U treft deze informatie als bijlage aan bij deze nieuwsbrief.

Schoolfruit:
Deze week hebben we sinaasappel, appel en peer als schoolfruit.

Mondkapjes:
We merken steeds vaker dat er kinderen op school komen die hun mondkapje zijn vergeten. Wilt u er a.u.b. op letten dat er elke dag een schoon of nieuw mondkapje in de tas van uw kind zit? Een zakje met meerdere kapjes is misschien nog handiger, want er gaat er ook nog wel eens eentje stuk.

In noodgevallen zijn ze ook te koop op school bij meneer Mohamed en bij mij à €0,50 per stuk. U kunt dit uiteraard achteraf betalen.

Vaccinatieprogramma Jeugd en Gezin:
Elk jaar organiseert Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek in het voor- en najaar een aantal vaccinatiedagen. De komende vaccinatieperiode is in week 16: maandag 19 t/m vrijdag 23 april 2021. We vaccineren dan in Hotel Lapershoek, Utrechtseweg 16, 1213 TS in Hilversum. Op deze vaccinatiedagen worden meiden uitgenodigd die in aanmerking komen voor de HPV-vaccinatie. Dat is de prik tegen baarmoederhalskanker. Het gaat om:

  • Meiden geboren in 2008 (1e prik)
  • Meiden geboren in 2007 (2e prik) (samen met de MenACWY-prik)
  • Meiden geboren in 2002 t/m 2006 ; alleen als zij nog niet (volledig) zijn ingeënt. Elk kind ontvangt enkele weken voorafgaand aan de vaccinatiedag thuis per post een uitnodiging voor de vaccinatie.

Week 40 (4  t/m 10 okt 2021) hebben wij vooralsnog gereserveerd voor onze volgende vaccinatiedagen. Dan worden alle 9 jarigen (DTP/BMR) en de meiden geboren in 2008 (2e HPV) uitgenodigd. Meer informatie over de vaccinaties is evt. te vinden op onze website: www.jggv.nl/vaccinaties.

Belangrijke data:
01-4: Witte Donderdag, alle groepen hebben gewoon de hele dag school.
02-4: Goede Vrijdag alle groepen vrij
05-4: Tweede Paasdag, alle groepen vrij
11-4: Juf Marjon jarig
14-4: Studiedag, alle groepen vrij
18-4: Juf Marjolein Bausch jarig
20-4: Start van de centrale Cito eindtoets voor groep 8
21-4: Dag 2 centrale eindtoets
22-4: Dag 3 centrale eindtoets
26-4: Start van de meivakantie
09-5: Einde van de meivakantie

Vraag van de maand van Jeugd en Gezin:
Mijn kind is boos, wat kan ik doen?
Kinderen, zeker jonge kinderen, laten hun boosheid vaak zien door te schreeuwen, huilen, slaan, schoppen, gooien, bijten etc. Hoe ga je daar goed mee om?

Het is belangrijk om te weten dat boosheid een functie heeft. Boosheid zorgt er voor dat je je grenzen kunt aangeven en dat je voor jezelf kunt opkomen. Het is dus goed dat je kind zijn boosheid uit. Jonge kinderen hebben nog de niet de woorden en het denkniveau van volwassenen en reageren daarom nog impulsief.

Blijf rustig
Boosheid roept  boosheid op.  Als je kind tegen je schreeuwt  kan het zijn dat je zelf ook boos wordt. Logisch natuurlijk, het is niet fijn als er tegen je geschreeuwd wordt. Toch helpt het niet om ook boos te worden. Het maakt het vaak alleen maar heftiger. Belangrijkste tip is dan ook: Blijf rustig!  Als het je lukt om rustig te blijven geef je je kind een goed voorbeeld en kalmeert je kind sneller. Lukt het je niet om rustig te blijven omdat je zelf ook boos bent? Stap dan even uit de situatie. Tel tot 10, haal diep adem en bedenk je dat je kind zich niet zo gedraagt om jou bewust dwars te zitten. Je kind weet nog niet hoe hij zich anders kan uiten.

Reden tot boosheid
Boos word je niet zomaar. Redenen om boos te worden  zijn frustratie, onmacht, pijn, grenzen die worden overschreden, angst, bezorgdheid, vermoeidheid of onrechtvaardigheid.  Neem de tijd om te kijken wat er speelt bij je kind, benoem dit en toon begrip. Zo help je je kind woorden te geven aan emoties die ze zelf nog niet begrijpen . Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je er heel boos van wordt’, ‘Ik snap dat je dat graag wilt’ of ‘Dat is ook balen, dat je verloren hebt’. Zo voelt je kind zich gehoord en begrepen en zal hij sneller  kalmeren. Boze gevoelens ontkennen of straffen levert vaak juist meer boosheid op.

Gevoel en gedrag
Maak onderscheid  tussen dat wat je kind voelt (boosheid) en hoe hij zich daarbij gedraagt (deur dicht slaan). Natuurlijk moet je grenzen stellen aan ongewenst gedrag. Het is belangrijk dat je kind van jou leert hoe hij zijn boosheid op een acceptabele manier kan uiten. Laat je kind dus weten dat z’n gevoel oké is, maar zijn gedrag niet. Zeg bijvoorbeeld: ‘Je bent boos omdat je dat nu niet krijgt, dat snap ik. Ik zou ook boos zijn als ik iets heel graag wil en het niet krijg. Maar wat ik niet leuk vind is het geschreeuw en gegil. Het doet pijn aan m’n oren’.  Hierdoor geef je je kind mee dat hij boos mag zijn, maar je leert hem ook rekening te houden met anderen.

Meedenken over oplossingen
Als je kind heel boos is heeft  begrenzen op dat moment weinig zin. Je kind is dan niet voor rede vatbaar. Wacht met praten en vragen stellen tot je kind is afgekoeld.  Zodra je kind gekalmeerd is, of als de woedeaanval nog niet te hoog opgelopen is, kun je je kind leren z’n boosheid op een andere manier te uiten. Praat over de boosheid en laat je kind zelf meedenken over oplossingen om zijn boosheid kwijt te raken. Ook het aan je kind vertellen wat je zelf doet als je boos bent kan je kind helpen omgaan met zijn woede. Als je kind nog jong is kunnen voorleesboekjes over dit onderwerp leuk en helpend zijn om dit onderwerp te bespreken.

Boekentips
Om voor te lezen aan (jonge) kinderen zijn deze boeken aan te raden: Het kleurenmonster, Draakje Vurig, Kikker is boos of kijk eens in de bibliotheek er is vast nog veel meer over dit onderwerp te vinden. Een boekentip voor jezelf is ‘De gids over emoties bij kids’.

Persoonlijk advies nodig?  We denken graag met je mee!
Neem gerust contact met ons op: telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl.
Op onze website en via Social Media (@JeugdGezinGV) geven wij ook praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.